Onze koeien

Koeien zijn bijzondere dieren, ze doen het liefst elke dag hetzelfde en eten ook het liefst elke dag hetzelfde. Het rantsoen (dieet) moet liefst zo constant mogelijk zijn. Van origine is een koe een bosdier en leefde oorspronkelijk op de randen van weilanden en bossen. Op de Floating Farm bootsen we die omgeving zo veel mogelijk na. Een koe voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de -5 en 15° Celsius.

Op Floating Farm hebben we gekozen voor een mooi oud Hollands koeien ras MRIJ. Dit staat voor Maas Rijn en IJssel. Volgens het MRIJ stamboek in Nederland zijn er nog ongeveer 6000 dieren. Door met dit ras in zee te gaan draagt Floating Farm bij aan het in stand houden van dit inmiddels zeldzame soort.

 

Karakter.

Floating Farm verwacht veel bezoekers. Daarom is het karakter van de dieren erg belangrijk. MRIJ koeien zijn van oudsher hele rustige, relaxte dieren. De dieren moeten goed om kunnen gaan met bezoekers. Bezoekers natuurlijk ook met de dieren.

 

Gezondheid

De MRIJ koe ‘zorgt goed voor zichzelf’ zeggen boeren wel eens. Dat betekent dat ze eerder de melkproductie verliest dan dat ze zelf magerder wordt als het voer niet goed genoeg van kwaliteit is. Dit houdt in dat de boer erg zijn best moet doen om het rantsoen op orde te houden.  

 

Robuust

MRIJ koeien staan bekend om hun robuustheid. Ze hebben een goede ‘vleesaanzet’ en zijn daarom na hun carrière als melkkoe ook nog enorm waardevol als lekker stukje kwaliteitsvlees. De koeien kunnen tegen een stootje en laten zich niet zomaar uit het veld slaan bij ziekte. Dit alles maakt ze tot een zeer geschikt ras voor op de Floating Farm.

 

Melkproductie

MRIJ koeien kunnen met de juiste voeding gemiddeld wel 25 liter melk per koe per dag geven. Na het kalven begint de melkproductie en deze loopt in 6 tot 8 weken snel op. Daarna zakt het aantal liters melk per dag weer langzaam tot de koe ‘droog’ staat. Hierna begint de cyclus opnieuw.

 

Kalfjes

Een koe is een zoogdier, dat betekent dat ze pas melk gaat geven als ze een kalfje krijgt. Het eerste kalfje wordt geboren zodra een koe ongeveer twee jaar oud is. Ook op de Floating Farm worden er kalfjes geboren. Een kalfje wordt geboren zonder afweerstoffen. Hij of zij is dus erg vatbaar voor ziektes en infecties. Daarom is het belangrijk het kalf in een schone omgeving groot te laten worden. Bij ons gebeurt dat in speciale huisvesting op de kade waar ze in een schone omgeving op kan groeien. Dit is zo gemaakt dat de moeder wel bij het kalf kan komen, maar de kans over overdracht van ziektes minimaal is. De kalfjes worden de eerste dagen gevoed met de echte moeder melk. Biest noemen we dat. Hierin zitten de beste afweerstoffen voor het jonge dier. Na verloop van tijd gaat ze over op speciale poedermelk waarin alle stoffen zitten die het kalf nodig heeft.

Na ongeveer 3 maanden gaan de kalfjes naar het land in de polder van midden Delfland. Hier blijven ze tot dat ze zelf bijna moeten afkalven. Ongeveer 6 weken voor dat ze zelf ‘uitgerekend’ zijn komen ze terug naar de Floating Farm om daar vast te kunnen wennen aan de nieuwe omgeving en krijgen ze speciaal voer om goed voorbereid te zijn om hun eerst kalfje ter wereld te zetten.

 

Rantsoen

Het rantsoen van de melkkoeien bestaat uit het hooi uit de Noord Kethel polder, ten noorden van Rotterdam en (rest) grondstoffen uit de stad. Er zijn contacten met molenaars, aardappelverwerkers en bierbrouwers. Het rantsoen wordt nauwkeurig geanalyseerd in nauwe samenwerking met Cargill in Rotterdam en Agrifirm, om de kwaliteit van het voer met alle benodigde voedingsstoffen te garanderen. Floating Farm streeft naar zo min mogelijk medicijn gebruik. Mocht een koe toch ziek worden dan wordt er met de veearts een behandelplan opgesteld om koeien zo snel mogelijk te behandelen met gerichte medicijnen.

bars5